Leonsens snodige streker

Øyvind Leonsen har jobbet i Schjærven Reklamebyrå som AD siden 2002, men det var først for to år siden at ideen om de snodige strekene oppsto.


Og det skjedde ved en tilfeldighet. Øyvind og kollegaen Steinar satt på kontoret og snakket om ulike senarioer fra kundemøter og tenkte at det kunne være morsomt å lage illustrasjoner rundt dette.

- Jeg tegnet først en illustrasjon, men jeg fant fort ut at dette var et univers som også kunne brukes til andre ting, forteller Leonsen.

I dag bruker han snodige streker til blant annet å tegne temaer allmenheten møter i hverdagen, han kommenterer aktuelle hendelser fra nyhetsbildet og hvordan samfunnet har blitt. Hvordan mennesker forholder seg til hverandre og hvordan de ikke gjør det er også noe han har det mye morsomt med.

- Det handlet i bunn og grunn om å finne en form, en strek, som var passe enkel, men likevel morsom. Noe som fungerte i alle scenarioer, forteller han og legger til at den islandske tegneren Hugleikur Dagsson har vært til inspirasjon.

Viktig at folk kjenner seg igjen i strekene

På Workplace, som Schjærven bruker flittig, har Øyvind en egen gruppe for strekene sine. Hver fredag venter kollegaene på huset spent på hva som kommer.

- Jeg føler en forpliktelse ovenfor meg selv å alltid prøve å få ut en strek i uka og den kommer som oftest på fredager. Det er viktig for meg at det jeg legger ut omhandler dagsaktuelle ting, men det som kanskje er det viktigste er å klare å lage streker om temaer som folk kjenner seg igjen i. Det er nøkkelen til en god idé, forklarer han.

Han opplever at kollegaene i Schjærven setter pris på hans snodige streker.

- Det er morsomt å bruke Workplace til å prøve ut ulike humorvarianter. Det som er interessant er at folk ler av veldig forskjellige ting. Streker som jeg er superfornøyd med får ikke alltid den største responsen, mens andre som jeg er mer usikker på kan få massiv respons, forteller han.

Lager streker basert på kollegaene

Det er ikke bare nyhetsbildet og dagsaktuelle temaer som får gjennomgå. Øyvind lager også streker basert på kollegaene sine.

- Jeg hender at jeg lager streker om folk i byrået, men som oftest kjenner de seg ikke igjen. Det er ofte at jeg blir inspirert av ting jeg ser og hører i løpet av en arbeidsdag. Noen streker kan for eksempel være laget ut fra at jeg ikke alltid er enig i yrkesmessige ting, sier han.

(Fortsetter under)

Ideene må ligge og kverne

Når Øyvind publiserer en strek har ideene som regel ligget i bakhodet og kvernet i ett døgn eller to. Når det blir liggende i hodet får strekene som oftest en litt annen innfallsvinkel enn hva han i utgangspunktet hadde sett for seg.

- Her kan jeg dra litt paralleller til idefasen som man jobber med som AD. Det beste er å tygge litt på det, la det ligge i bakhodet og kverne før man jobber videre med det. Da dukker det ofte opp en vinkling som fungerer. Det hender at jeg har tenkt i tre måneder på en strek som i utgangspunktet ikke fungerer, men så etter en tid fungerer den likevel, forklarer han og legger til:

- Ideprosessen og det å komme på ideer fagmessig er ganske lik, altså. Når han har ideen for streken klar, bruker han kun 15-20 minutter på å utforme dem.

​Kollegaene ønsker seg en bok

Kollegaene til Øyvind i Schjærven synes de snodige strekene er så morsomme, at resten av Norges befolkning også burde få lov til å se dem. Snodige strekers far sier selv at han har vært inne på tanken om å gi ut bok, men at det ikke er noe som er aktuelt helt enda.

- Enn så lenge har jeg holdt kortene tett til brystet, sånn sett bort i fra at jeg deler strekene mine med kollegaer. Jeg klarer ikke helt se for meg hvordan formen på en eventuell bok skulle være enda, men med tid og stunder kan det godt hende at det blir et prosjekt, for det er jo nok av materiale. Fordelen med å lage streker slik jeg gjør er jo at det er utømmelige kilder til inspirasjon, avslutter han.